Gerealiseerd

Blok Bergstraat

Nieuwbouw Q4

Blok Bergstraat, het hart van Q4, is de eerste fase in de grote metamorfose van de wijk. Het totale blok is door Woonwenz opnieuw ingericht en opgebouwd en bestaat uit de straten Lichtenberg, Bolwaterstraat, Helschriksel, Kwietheuvel en Bergstraat. Met het zeer gevarieerde en sfeervolle bouwplan is meteen de goede toon voor de rest van Q4 gezet.

’t Perenhof

Binnenplaats Q4 rode gevels

´t Perenhof ligt op een unieke locatie in het bruisende centrum van Venlo en tegelijkertijd dicht bij de Maas. ´t Perenhof vormde samen met het poppodium Grenswerk de tweede fase van de herontwikkeling van Q4. Deze woonwijk bestaat uit acht stadswoningen met eigen parkeerplaatsen gelegen. De woningen liggen aan een afgesloten en rustig binnenterrein met perenbomen. De stadswoningen in ´t Perenhof zijn modern en speels opgezet met een karakteristieke uitstraling aan de buitenzijde.

Grenswerk

opening poppodium Grenswerk in avond met verlichting

Het poppodium Grenswerk is een van de culturele trekkers binnen Q4 en draagt in grote mate bij aan de gewenste architectonische uitstraling en leefbaarheid van de wijk.

De muziektempel opende in oktober 2014 zijn deuren en is gebouwd in hartje stad aan de Peperstraat. Lekker centraal en dicht bij andere uitgaansgelegenheden. Dit moderne gebouw met grootstedelijke allure past helemaal bij het bruisende karakter van het nieuwe Q4.

Blok het Schriksel

Synagogeplein Q4 Venlo

In juni 2015 is de bouw van een nieuwe bouwfase in Q4 gestart, Blok ’t Schriksel. Gemeente Venlo, Woonwenz en Bouwbedrijven Jongen realiseerden hier diverse huur- en koopwoningen rondom de voormalige Sint-Jacobskapel. Met de realisatie van dit bouwblok, gelegen aan de Kwietheuvel-Helschriksel is een aaneengesloten bebouwd gebied van de Peperstraat tot aan de Bolwaterstraat ontstaan. Woonwenz heeft in het blok 19 sociale huurwoningen gebouwd Jongen realiseerde er 4 loftwoningen en 18 zorgappartementen voor stichting Daelzicht. 

Jacobskapel

kerk in Q4

De St. Jacobskapel op de hoek van het Helschriksel en Maasschriksel is gerestaureerd. De rijksmonumentale kapel heeft een bijzondere cultuurhistorische betekenis binnen de ontwikkeling van Q4. De St. Jacobskapel is het enige overgebleven gedeelte van het oorspronkelijke complex Sint Jacobsgasthuis en stamt uit 1533.

Na een grondige renovatie is de kapel in september 2017 officieel geopend en is naast een bedrijfsverzamelgebouw ook een ontmoetingsplek voor gebruikers, bewoners van Venlo en bewoners van de wijk. De bedoeling is hier zoveel mogelijk culturele activiteiten te organiseren.

 

Blok van Gendt

parkeergarage Blok van Gent Q4 Venlo

Om te kunnen voorzien in de aanwezige parkeerbehoefte heeft de gemeente op de locatie Blok van Gendt aan de Noord Buitensingel een parkeergarage gerealiseerd voor circa 200 parkeerplaatsen.

De parkeergarage is eind 2020 in gebruik genomen.